25 sep 2006

Rechtdoor of rechtsomkeert

Pim

Uyuni, 3866 km

Werd ik geveld door hoogteziekte of speelt een onwillige nier mij parten? Kamperend op 4000 meter hoogte, ergens tussen Tupiza en Atocha, na een dag met meerdere topjes op 4200 meter hoogte sliep ik de hele nacht niet.

De volgende ochtend was ik zo brak als een konijn, maar omdat ik de hele nacht naar het daglicht (en de warmte van de zon) had verlangd, kwam ik bij het eerste daglicht uit de tent om de afwas te doen, water te koken en thee te maken. Direct daarna ben ik van ellende maar weer in bed gaan liggen.

Omdat we ergens ’in-the-middle-of-nowhere’ bij het samensmelten van twee (drooggevallen) riviertjes kampeerden, was blijven kamperen geen optie.

We wisten dat Atocha ’iets’ verder op moest liggen, maar hoever was onbekend. Boliviaanse wegenkaarten zijn in grote mate een soort raadsel voor gevorderden. Wij bezitten twee kaaren van Bolivia die in belangrijke mate van elkaar afwijken. Uiteindelijk bleek Atocha 34 kilometer verderop te liggen en met hangen en wurgen heb ik Atocha fietsend ’weten te halen’. Inmiddels was ook wel duidelijk dat er geen sprake was van hoogteziekte, bleek ik redelijke koorts te hebben, geen eetlust, ultieme brakheid, enzovoorts.

Vanuit Atocha zijn we per bus naar Uyuni gereist en hebben onze intrek genomen in het beste hotel van het stadje, heb ik het lokale ziekenhuis bezocht, heeft mijn lieve zus goede informatie voor mij ingewonnen, is er contact geweest met ’mijn ziekenhuis’, zit ik aan de antibiotica en hoop ik over een paar dagen weer genoeg hersteld te zijn om de Salar over te steken. Het zou toch al te lullig zijn om de eerste toerist in Uyuni te zijn die de Salar niet te zien krijgt.

Afgelopen nacht heb ik voor het eerst weer uitstekend geslapen, heb ik vandaag voor het eerst weer met smaak ontbeten en gelunchd en heb ik er weer vertrouwen in om Iquique te bereiken.

Zuidwest Bolivia is namelijk niet de ideale plek om ziek te worden. Uyuni is een stadje met iets meer dan 10.000 inwoners, heeft 2 (!) ziekenhuisjes, ééntje voor mensen met een ziektekostenverzekering, en één voor arme Bolivianen zonder verzekering, met bijbehorende verschillen in voorzieningen.

Het ’goede’ ziekenhuis beschikt over een echo apparaat, maar niet over geavanceerde rontgenapparatuur, om bijvoorbeeld nierstenen aan te tonen.

Er is geen uroloog dus ik werd geholpen door de algemene chirurg. Die heeft met een echo mijn slechte nier bekeken, concluceerde dat die ’een zooitje’ was, maar dat was geen nieuws voor mij. Hij was niet in staat om op basis van de echo te concluderen of er sprake is van een gestuwde nier, iets dat elke uroloog zou moeten kunnen.

Op basis van bloed- en urineonderzoek lijkt ’de kwaal’ mee te vallen en is gepastte rust en antibiotica de oplossing. De resultaten van het onderzoek zijn naar Rotterdam gefaxt en ik ben in afwachting van de ’second opinion’.

Reacties

*
Rechtdoor of rechtsomkeert
28 september 2006, door Mirjam

Even een berichtje ter geruststelling van de meelezers:

Het lijkt allemaal mee te vallen, Pim voelt zich beter en gisteren (27-9) zijn Pim en Lisette de Salar opgegaan.
*
Rechtdoor of rechtsomkeert
28 september 2006, door Rinnert en Astrid

Hoi Pim en Lisette,

wij wilden ff jullie route vanaf Sante Fe raadplegen, waar wij nu zitten, hebben we per bus gedaan… Maar komen we erachter dat jullie, of vooral Pim ff flinke tegenslag hebben. Sterkte en succes, neem genoeg rust.

chao,

Rinnert y Astrid
www.stukjefietsen.com
*
Rechtdoor of rechtsomkeert
27 september 2006, door Allard de Goeij

Ha Lisette en Pim,

Dat is wel even schrikken, zeg. Hopelijk valt het allemaal mee met je gezondheid, Pim, hoewel de hoogte ook niet bevorderlijk voor je herstel is… Bij het lezen van jullie verhalen krijg ik wel weer helemaal de kriebels vooral nu Bolivia aan de beurt is. Ik las pasgeleden dat er inmiddels één of ander restaurantje op Isla de Pescado was gebouwd! Echt een afschuwelijk idee. Het is zo’n maagdelijk gebied, dat dit een enorme inbreuk is op de rust die er heerst. De plaatselijke politie zal ook daar wel het nodige aan verdienen, ondanks de inspanningen van de landelijke overheid om dit gebied ’schoon’ te houden. Ga vooral ook kijken bij het treinenkerkhof van Uyuni: echt een Wim Wenders-plek! Nog heel plezier,

groeten, a l l a r d
*
Rechtdoor of rechtsomkeert
27 september 2006

Wat een pech, Pim, dat je nu net dáár lichamelijke klachten hebt gekregen.

We hopen voor jullie dat er goede berichten uit Rotterdam komen, zodat de voorgenomen tocht vervolgd kan worden.

Heel veel sterkte.

Janny en Gerrit Bel
o
Rechtdoor of rechtsomkeert
1 oktober 2006

Ik ben net weer thuis van een Zonnebloemvakantie en hoorde van je moeder wat er mey jou aan de hand was. Gelukkig gaat het nu weer wat beter met je en hebben jullie wel de zout vlakte kunnen zien. We wensen jullie voor de volgende reis nog veel plezier en hopen dat het verder met je goed gaat Pim.

Groetjes Jo en Tjalling.


Geef een reactie