4 sep 2006

De maan + 90 graden

Pim

Salta, km 3225

Oscar had me al gewaarschuwd; er is iets geks met de maan op het zuidelijk halfrond.

Wie kan ons eenvoudig uitleggen waarom de maan hier ongeveer 90 graden gedraaid is? In de krant, bij het ’nieuws’ over het wassen en krimpen van de maan, staat de maan overigens gewoon ’rechtop’.

la luna

la luna

Reacties

*
De maan + 90 graden
5 september 2006, door Corri
Ik zou zeggen, blijf gewoon doorfietsen tot jullie op het noordelijk halfrond zijn, misschien is er verandering te zien. Vroeger gebruikten we wel eens de uitdrukking; loop naar de maan, wie weet maken jullie nog mee dat je een retourtje “maan” kunt kopen en tevens de fiets mee kunt nemen. Vergeet dan geen zuurstof mee te nemen want volgens mij wordt de lucht daar wel erg dun. Corri
*
De maan + 90 graden
4 september 2006, door Mirjam
Deze vond ik ook nog… Doordat de maan vrijwel precies hetzelfde pad langs de hemel volgt als de zon, staat de maan hier nooit in het noorden. Maar dat is op het zuidelijk halfrond natuurlijk anders: daar staat de maan altijd in het noorden en nooit in het zuiden! (Daarbij komt dan nog dat het ‘gezichtje’ in de maan ondersteboven staat.) En in de tropen staat de Volle Maan altijd hoog aan de hemel: bijna recht boven de waarnemer, zelfs.
*
De maan + 90 graden
4 september 2006, door Mirjam

Wat is de hoofdprijs?:)

Lijkt me zeker wel een geschikt onderwerp om een avondje over te discussieren, zeker voor 2 ’eigenwijzen’.

Wat dachten jullie hiervan? Wat verandert er nu als wij de maan waarnemen vanaf het zuidelijk halfrond? Het ligt voor de hand om dezelfde terminologie voor de schijngestalten te gebruiken; welke fractie door de zon belicht wordt is immers onafhankelijk van onze waarnemingspositie. Wat er dan verandert is de stand van de schijngestalten; de vorm van eerste en laatste kwartier zijn verwisseld. Dit is eenvoudig in te zien via een gedachte-experiment. Het is eerste kwartier, rond acht uur ’s avonds. De maan staat in het zuiden, met haar platte kant naar links. We zetten nu even de tijd stil en trekken recht naar het zuiden; zeg naar Zuid-Afrika. De maan komt dan alsmaar hoger te staan tot zij in de buurt van de evenaar recht boven ons hoofd (in het zenit) staat. Gaan wij nu nog verder naar het zuiden dan moeten wij flink achterover leunen om de maan nog achter ons te zien staan; zo kijkend staat de platte kant nog steeds links. Maar het is natuurlijk comfortabeler om ons om te draaien. Et voilà: de maan staat hier dus in het noorden en met haar platte kant naar rechts!

In het tijdschrift Pompoen (voor kleuters, ahum…) staat een simpel expiriment: Pak een bal(=de maan) in je hand. Ga ermee voor een lamp (=de zon) zitten in een donkere kamer slash tent. Houd de bal in het licht en draai zelf (je hoofd=de aarde) langzaam rond. Kijk naar de bal. Ben je zo weer een avondje zoet mee…., veel plezier!
o


Geef een reactie