31 aug 2006

¿reizen = vakantie?

Lisette

Cachi, km 3064
donderdag 31 augustus 2006.

De reactie van Anke op Foto’s nodigt uit tot een overdenking over het verschil tussen vakantie en reizen. Is er wel een verschil? Of is vakantie kort reizen en reizen een lange vakantie? Misschien hebben wij gisteren het omslagpunt tussen vakantie en reizen bereikt.

Gisteren besloten we namelijk niet 2 maar 3 nachten in Cachi te blijven. Eén klus-rustdag was niet genoeg. We hebben een kleine vakantie in onze vakantie nodig. Op een terrasje hangen, witte wijn drinken, echt uitslapen, dat soort dingen.

Maar wat is dan het verschil tussen vakantie en reizen?

Zit het in de duur? Een vakantie van bijna vier maanden vergt meer planning en voorbereiding dan een vakantie van 3 á 4 weken. Maar onze vier maanden zijn duidelijk afgebakend. Als we terugkomen hebben we nog steeds ons huis in Rotterdam en wachten werk en studie weer. Misschien ben je pas echt op reis als het eindpunt een vraagteken is, zowel qua plaats als tijd. Als je je baan hebt opgezegd, je huis hebt verkocht/de huur hebt opgezegd, als je niet weet hoelang je weg zult zijn en wat je gaat doen wanneer je weer terugkomt, als dat al het geval is.

Zit het in de intentie waarmee je op reis gaat? Sommigen gaan met behoorlijke pretenties op pad. Jezelf en/of de wereld ontdekken, wijzer of anders worden. Voor ons is dat niet het geval. We gaan op pad met de idee om van A naar B te komen en onderweg te zien wat voorbijkomt en gebeurt. Geen hoogdravende toestanden.

Zit het in je voortdurend verplaatsen? In die zin zijn onze fietsvakanties korte reizen. We zijn altijd ’paseando’. De verplaatsing is geen middel maar het wezen van de reis. Zo bezien is er een glijdende schaal van stationaire vakanties via vakantiereizen naar ’echte’ reizen.

Reacties welkom!

Hoe het ook zij, onze reis voelt meestal als vakantie en nu in Cachi dus als vakantie in een vakantie.


Geef een reactie