22 aug 2006

Bedreigd paradijs

Lisette

Belén, km 2608

Van de Famatina vallei had ik gehoord door de heerlijke GroenLinks Delft biologische campagnewijn van vorig jaar. De besneewde toppen van de Sierra de Famatina hebben we wel zes fietsdagen in beeld gehad. De vallei blijkt een bedreigd paradijs.

Bij de afslag naar het dorp Famatina staat een beschilderd bushokje: ’no a los mineros’. We hebben er niet veel aandacht voor, maar beslissen wel de omweg via Ruta 11 te nemen in plaats van de Ruta 40 door het brede, wat saaie dal. Dat is een goede keuze.

Tussen twee bergruggen, waarvan één heel hoog (6000+m) is water. Dat wordt met een uitgebreid irrigatiesysteem gebruikt om wijn, olijven en andere gewassen te verbouwen. In tegenstelling tot het woestijnachtige gebied waar we eerder door fietsten is de vallei relatief groen.

Famatina is een relaxed en vriendelijk dorp. Ons wordt verteld dat in Angulos een camping is en ja, die is open in de winter. Na een pauze fietsen we verder. Het gaat gestaag omhoog naar 2080m door een fantastisch landschap. We dalen een stukje af door een soort kloof, waarna het landschap zich weer opent en de bergen als een soort scheepjeswolken achter elkaar liggen.

In Angulos blijkt de camping gesloten. We vragen voorbijgangers waar we ons tentje op mogen zetten. Dat mag in het parkje tegenover de kerk. Als de pasta in de pan gaat komt een kleine processie met een heiligenbeeld voorbij. Als de korte dienst voorbij is komen een paar jonge meiden en hun moeder nieuwsgierig naar ons toe.

Ze hebben folders bij zich: “¡No a la explotación minera a cielo abierto!”(“Nee tegen de dagmijnbouw!”) “¡Atención! Dentro de 10 años ya no podremos vivir ni producir en los pueblos cercanos al Famatina.” (“Let op! Binnen 10 jaar al kunnen we niet meer leven en niet meer produceren in de dorpen in de buurt van Famatina.”) “Podemos vivir sin oro, pero no podemos vivir sin agua.” (“We kunnen wel leven zonder goud, maar niet zonder water.”). Ze leggen uit dat een Canadees bedrijf – Barrick – een proefontgraving wil doen om te bezien of er open mijnbouw naar goud kan plaatsvinden. Bij de mijnbouw worden enorme gaten in het landschap gegraven en komen giftige stoffen vrij (vb. arseen) die lucht, water en grond ernstig vervuilen.

“Kijk, we zijn niet rijk, maar we hebben hier alles wat we nodig hebben. We houden van dit land zoals het is”, legt de moeder van de meiden me uit. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. De hele vallei verzet zich.

Een kleine speurtocht op internet laat zien dat Barrick een spoor van vernieling achterlaat en dat Famatina hetzelfde lot wacht als de plannen doorgaan . Corpwatch heeft inmiddels een aardig dossier opgebouwd, waar je niet erg vrolijk van wordt. De actiewebsite tegen de mijnbouw in Famatina werkt helaas nog niet erg goed. Actie tegen mijnbouw in dit paradijselijk gebied verdient alle steun.

Reacties

*
Bedreigd paradijs
24 augustus 2006

Ik was onze naam net vergeten. Jullie gaan nu naar de zoutvlakte, als ik het goed heb begrepen.

Groetjes Jo en Tjalling.
*
Bedreigd paradijs
24 augustus 2006
Ik heb net onze naam vergeten. Groetjes Jo en Tjalling
*
Bedreigd paradijs
24 augustus 2006
Ik heb met bewondering jullie verslag gelezen. Zo komen jullie natuurlijk heel veel dingen tegen die erg zijn voor de bevolking. Wat zullen jullie veel te vertellen hebben als je weer thuis bent. We wensen jullie nog vele goede fietskilometers toe. Trouwens ook mooie fotos.


Geef een reactie