10 aug 2006

Reli’s

Lisette

San Agustin del Valle Fertil, km 2015

Eerder schreef ik over de Gaucho Gil. We komen nog steeds mini-kapelletjes met rode vlaggen met een beeld van de Gaucho. Maar we komen ook ogenschijnlijke vuilnisbelten tegen – grote verzamelingen flessen en auto-onderdelen – rond een kruis of een soort mariabeeld. ’Difunta Correa’ staat erbij, het is een soort heilige voor reizigers.

Tussen Chepes en Mayares komen we extreem veel religieuze uitingen langs de weg tegen. Na een dag met veel tegenwind worden we in Mayares door een priester in een stoere pick-up aan een kampeerplaats op het erf van señora Bianca geholpen. De parochie van padre José María Nieto is bijna zo groot als heel Nederland. We krijgen van hem een kaartje met een plaatje van ’zijn’ kerk in San Augustin en een mini-jaarkalender achterop. Vandaag hebben we de kerk bezichtigd.

We besluiten de volgende dag alle kapelletjes en gedenktekens te fotograferen. Het zijn er 16 geworden, wat voor ons gevoel een magere oogst is. We eindigen de dag toepasselijk in een cabaña (vakantiehuisje) in Astica, met zicht op een enorm mariabeeld bovenop een berg. Daarnaast wappert een Argentijnse vlag. Religie en chauvinisme gaan hier vaak hand in hand.


Geef een reactie