3 aug 2006

Het weer

Lisette

Villa Cura Brochero, km 1608

Een weerpraatje. Het weer is hier best bijzonder. Toen in Nederland de mussen van het dak vielen waren wij in het laagland bij een aangenaam wintertemperatuurtje van 20-25 graden. Nu het in Nederland is afgekoeld en hier en daar flink regent hebben wij te maken met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en is het nog steeds droog.

koud

koud

Sinds we in de bergen bij Cordobá zijn, is het ’s nachts flink koud. Een aantal keren heeft het ook flink gevroren. Daarmee ontstaan nieuwe uitdagingen.

’s Nachts eruit om te plassen is geen feest. Maar veel drinken is belangrijk, dus het moet toch.

Dan het opstaan. Het warme donsslaapzakje verlaten om de vrieskou in te gaan valt niet mee. Vroeg opstaan lukt dus ook niet meer. Het wordt na achten en niet zelden tegen negenen. Dat bekort de toch niet zo lange dagen nog verder. De donzen slaapzakken doen het overigens prima. Pim heeft het zelfs gepresteerd om zich in de koudste nacht tot nu toe, zo in te snoeren dat hij oververhit raakte… Ik ben bijzonder blij met mijn Exped donsmatje.
JPG – 42 kB

Een ander probleem ’s ochtends is water, vloeibaar water waar je nog bij kan ook. Water in de bidons is merendeels bevroren. En als er nog vloeibaar water inzit zit de dop vaak nog vastgevroren. Lang leve de thermosfles die we hebben gekocht om maté te kunnen drinken. Want heb je eenmaal vloeibaar water, dan kunnen we dat verhitten met onze super-benzinebrander en daarin andere dingen ontdooien (doppen van flessen, jam etc.).

Op hoogte (ong. 2000m) in het nationale park Quebrada del Condorito wilde het overdag ook niet boven de 10 graden worden. Met name de wind (uit Patagonië) maakt het koud. Terwijl we verder omhoogfietsen en op de echte hoogvlakte belandden (op 2300m) werd de wind opeens warm. Muts af, sjaal af, handschoenen uit. Verbazingwekkend. Hier beneden op 900m wordt het overdag weer tegen de 20 graden en wordt het ’s nachts nog steeds koud, tegen het vriespunt.

Vandaag laten we voor het eerst de was doen, maar gewoonlijk wassen we de fietskleren zelf. Bij lage temperaturen krijg je daar hele kouwe klauwen van. Net als van de afwas. Daar maken we dus ook water warm voor. Dan wordt het nog schoner ook. Ons brandstofverbruik gaat bij kou dus flink omhoog.

Al met al is het weer hier een goede oefening voor de Altiplano straks. Winterkamperen is nog steeds niet mijn ding, maar om op sommige bijzondere plekken te kunnen komen is het gewoon nodig. Hotels en pensions zijn meestal een muffe aangelegenheid waar we hoestend vandaan komen en dus geen goed alternatief voor kamperen. We zijn erg blij dat de temperatuur nu overdag weer aangenaam is. Voor de zekerheid heb ik vandaag toch maar lamawollen sokken gekocht.

Reacties

*
Het weer
9 augustus 2006, door Mir
Misschien een tip om de bidons bij Pim in de slaapzak te leggen:)
o
Het weer
10 augustus 2006, door Pim
Mijn slaapzak is zo krap (of ik ben zo groot of dik, naar gelang de interpretatie van de lezer) dat er niet heel veel ruimte over blijft in mijn slaapzak-;)
*
Het weer
3 augustus 2006, door Socrates
Wow! Sinds twee weken ben ik terug van mijn fietsvakantie; één nacht werd het 10 graden of minder, en dat vond ik al koud! Ik stuitte toevallig op jullie weblog via planeetgroenlinks.nl, ik ben zelf GroenLinks-lid en student. Bovendien ken ik iemand in Mendoza, dus ik lees jullie avonturen met interesse. Ik zou zelf ook wel eens een rondreis willen maken door Z-Amerika (ben al eens in Rio de Janeiro en omstreken geweest, verder niet), en daarnaast een uitgebreide fietsreis, of gecombineerd. Maar tot dusver heb ik slechts twee fietsvakanties achter de rug, beide midden in de zomer door Nederland en Duitsland. Beginneling dus…


Geef een reactie