22 jul 2006

Gaucho Gil

Lisette

Emilia, km 884

Een tijdje geen internet gehad, dus nu volgt eerst een verhaal uit Diamante, aan de rivier Paraná. Daar ontmoetten we Maxi en Pablo uit Rosario, een grote stad een eind stroomopwaarts. Zij kamperen met hun kajaks in Diamante.

Maxi is onderwijzer en een verhalenverteller. Hij houdt van de Delta en is het hele jaar door in zijn vrije tijd op de rivier te vinden. Elke plek en elke boom heeft volgens hem een eigen verhaal. Hij kent veel legendes van de Guaraní.

Hij vertelt het verhaal van de Gaucho Gil. Dat was een soort Robin Hood, die stal van de rijken en gaf aan de armen. Op een dag wordt hij opgepakt door de politie en staat op het punt geëxecuteerd te worden. Hij zegt het opperhoofd van de politie dat thuis zijn zoontje op sterven ligt. Alleen als hij bidt in naam van de Gaucho Gil zal het kind leven. De Gaucho Gil wordt gedood. Thuisgekomen vindt de politieman inderdaad zijn zoon op sterven. Hij bidt in naam van de Gaucho en het kind blijft in leven.

Vandaag de dag vindt je her en der langs de weg monumentjes met rode vlaggen voor de Gaucho Gil. We hebben er helaas geen foto van genomen, maar op het internet zijn ze wel te vinden.


Geef een reactie