14 jul 2006

Internationaal recht in actie

Lisette

We zijn op een bijzonder moment in Gualeguaychú. Gisteren heeft het internationaal gerechtshof in Den Haag een tussenuitspraak gedaan in een geschil over de ’papeleras’ die Uruguay langs de grensrivier met Argentinië wil bouwen. Als we niet oppassen komen we vandaag in een protest-optocht/blokkade terecht.

Het geschil over de papierfabrieken doet hier al maanden de spanning oplopen. De grens bij Fray Bentos is afgelopen voorjaar langere tijd geblokkeerd geweest. Gisteren reden we (liftend over de grensbrug met een pickup) langs een actiekampje langs de weg. De chauffeur legde ons uit dat de Argentijnen erg bang zijn dat de toeristensector zal lijden onder de vervuiling van de rivier als de papierfabrieken komen.

Ik vind het allemaal een beetje dubbel. Elke winkel en elk overheidsgebouw heeft hier een sticker in het raam met ’no a las papeleras, si a la vida’. Dat is weinig subtiel. Op het centrale plein waar een Uruguayaans consulaat zit hangt een argentijnse vlag met die leus. Het is bekend dat Argentinië zelf nauwelijks voortgang maakt met het terugdringen van de vervuiling van de rivieren. Het lijkt me dat tenminste een deel van de politici hier de kwestie voor binnenlands gebruik aanwendt. En dat lukt goed.

Als jurist vindt ik het razend interessant. Het is voor het eerst in lange tijd zijn dat het internationaal gerechtshof uitspraak doet in een echte milieuzaak. De einduitpraak vergt nog geduld, maar ook de deze uitspraak lijkt me bij het lezen van het persbericht interessant. De voorlopige voorziening die Argentinië had gevraagd (de facto stilleggen van de bouw totdat de definitieve uitspraak er is) gaat niet door. Maar het Hof benadrukt dat dit niet betekent dat ze een ’fait accompli’ creërt en dat het voor het risico van de Uruguayaanse autoriteiten zelf is om de bouw door te zetten. Ze benadrukt verder het belang van een goede bescherming van de rivier en de samenwerking tussen de landen die de rivier delen. Het lijkt me een uitspraak die ook van belang kan zijn voor mijn afstudeerwerk.


Geef een reactie